torstai 20. lokakuuta 2016

17. Alto do Poio - Samos, 21 km

Aamulla pilvet olivat laskeutuneet alemmas ja Poion huippu näkyi kirkkaana. Lähdimme aamupalan jälkeen pitkään laskeutumiseen kohti seuraavaa solaa ja laaksoa. Tuuli oli lähes tyyntynyt ja lämpötila 9 astetta. Muutaman kilometrin jälkeen tavoitimme pilviseinämän ja näkyvyys väheni pariinkymmeneen metriin. Siinä jäi upeita maisemia näkemättä, mutta lohduttauduimme sillä, että edellisenä päivänä huipun ylityksessa meitä onnisti. Puolivälissä laskua pilvet hälvenivät ja aurinko alkoi paistaa vähän ennen Triacastelaa, vanhaa kunniakasta solanvartijakylää. Aikanaan alueella on ollut kolme puolustuslinnaa, joiden kuvat on ikuistettu kirkon julkisivuun. Historia elää myös kylän nimessä, vaikka linnat ovat jo aikaa sitten hävinneet.

Triacastelan jälkeen on valittavana kaksi vaihtoista caminoreittiä, jotka yhtyvät myöhemmin. Päätimme kunnioittaa perinteitä ja vaeltaa pidempää reittiä Samoksen kuuluisaan luostariin. Eipä tarvinnut katua; S. Cristobon jälkeen camino erkanee maantiestä ja saavutaan vehmaaseen purolaaksoon, jossa pehmeäpohjainen metsäkärrytie kiertelee, nousee ja laskee laitumien, kastanjametsien ja pikkukylien viertä. Uskomaton tunne kulkea polkua, joka on vuosisatojen aikana painunut maastoon niin, että kummallakin puolella on jopa viiden metrin seinämät valtavine puunjuurineen ja runkoineen. Monin paikoin sivumuureja on vahvistettu latomalla pystysuoria kiviseinämiä. Myös laitumien aidat ja rakenteet on rakennettu lukemattomista kivenlohkareista. Eipä tarvinnut paljon mielikuvitusta nähdäkseen hevosrattaat, muulit, kauppamiehet, ritarit ja peregriinot kulkemassa tietä solasta seuraavaan laaksoon.

Luonto on muuttunut kokonaan mesetan yksitoikkoisesta kuivuudesta. Vuorten rinteillä ja solissa ruoho on vihreää ja kasvitarhoissa näkyy valtavien kurpitsoiden ja kaalien rinnalla vastakylvettyjä salaatteja ja muita vihanneksia. Kaikkialla loivemmilla rinteillä näkyy karjaa. Paikoin camino ja pikkukylien kylätiet ovat täynnä eriasteisesti kuivuvaa lantaa. Karjatalous leimaa selvästi kylien elämää ja eläimiä siirretään laitumelta toiselle perinteisiä reittejä.

Samokseen tulimme iltapäivällä kolmen maissa. Edellisestä kosteilla patjoilla kieriskellystä yöstä viisastuneina menimme kyselemään huonetta paikallisesta hotellista ja pääsimme sisään ihanaan, lämpimään ja rauhalliseen huoneeseemme 35 eurolla, hinnat ovat siis kohdillaan. Suihkun ja pikkulevon jälkeen lähdimme tutustumaan Samoksen kuuluisaan luostariin, joka on yksi vanhimmista edelleen toimivista luostareista Euroopassa. Jo ulkoapäin luostari on valtava, mutta myös hyvin kaunis. Lisäsiipiä ja torneja on rakennettu vähitellen vuosisatojen aikana. Kierroksella kuulimme, että nykyisin benediktiinimunkkeja on vain kymmenkunta ja he asuvat pienessä 1600-luvulla rakennetussa siivessä. Pääosa tiloista on yleisölle avoinna opastuskierroksilla.

Luostari on ilmeisesti harjoittanut aikoinaan lääketiedettä ja kemiaa. 1900-luvun alussa sattui jonkin nesteenkeiton yhteydessä paha räjähdys, joka poltti suuren osan sisäosista. Rakennusta ja sen keskellä olevaa kirkkosalia restauroidaan edelleen jatkuvasti. Mekin näimme nuoren naisen rakennustelineillä tekemässä tarkkaa puhdistustyötä. Modernit seinämaalaukset käytävien varrella olivat hämmästyttäviä, kuin Sikstuksen kappeli nykyaikaan sijoitettuna, todellinen elämys! Myös kirkkosali oli hämmästyttävä. Monet koristeaiheet tuntuivat viittaavan temppeliritareihin ja jopa vapaamuurareihin (voi olla väärinkäsitystä). Ihastelin luostarin tilojen arkkitehtonista harmoniaa, valon kulkua tilasta toiseen sekä viimeisteltyä rakennustyötä ja ikuisia materiaaleja. Luostarissa on albergue, joten siellä olisi voinut myös yöpyä yksinkertaisissa olosuhteissa. Kauneus on tietysti tärkeää, mutta aika tyytyväisinä palasimme lämpimään ja mukavaan hotelliimme.








2 kommenttia:

  1. Terve! Kyllä on mukava lukea tutuista paikoista. Nauttikaa nyt rauhallisesta menosta, sillä Sarrian jälkeen polulla tuppaa olemaan enemmän väkeä.
    t.Tiina
    tiinanpatikointi.blogspot.fi

    VastaaPoista