torstai 13. lokakuuta 2016

10. Santibanez de Valdeiglesia - Murias de Rechivaldo, 16 km

Upea pilvinen aamu käynnistyi nousulla Valdeiglesian kukkuloille. Eilinen sade raikasti ilman ja camino kulki kauniisti polveillen kukkulalta toiselle, paikoin jopa metsäisillä villialueilla. Tehomaatalouden köyhdyttämien peltoaavikoiden jälkeen arvostan pientäkin vapaata luontoa, samoin tekevät linnut, joiden äänimaailma huumaa kulkijan. Todennäköisesti tiheiköissä on muitakin eläimiä.

Päivän kruununa oli Astorgan upean kaupungin ilmestyminen horisonttiin. Astorga on ollut kautta aikojen tärkeä risteyskaupunki. Siellä on paljon jäänteitä roomalaiselta ajalta, esiin on kaivettu mm. muinaisen kaupungin pohjaa ja kylpylän rauniot. Osa kaupunginmuurista on edelleen jäljellä ja sen sisällä on eläväinen ja kunnostettu nykyajan kaupunki. Katedraali näkyy maamerkkinä jo kymmenen kilometrin päähän. Sen vieressä on satukirjamainen Gaudin suunnittelema piispanpalatsi, joka toimii pyhiinvaellusmuseona. Katedraaliin pääsi maksamalla museon pääsymaksun (mietin edelleen sitä, paljonko näitä upeita pyhiä rakennuksia käytetään enää suunniteltuun tarkoitukseensa). Katedraali oli vaikuttava, mutta vielä pysäyttävämpää oli ihastella varsinaisen museon kokoelmaa, jossa oli kymmeniä munkkien kopioimia pyhiä kirjoituksia. Vanhimmat olivat 900-luvulta. Kuvat olivat itsessään taideteoksia ja teksti pikkutarkkaa ja täsmällistä kuin kirjoituskoneesta.

Jatkoimme yöksi Muriakseen, jonka kunnallisessa alberguessa olimme ensimmäiset ja ainoat majoittujat. Paikka on pieni ja siisti, ja ikkunan takana on kaunis hyvinhoidettu puutarha. Huone on lämmittämätön, mutta riittäähän meille nyt vilttejä makuupussin päälle lisälämmikkeeksi. Lämpötila laskee yöllä alle 10 asteeseen. Isäntä Pedro lupasi laittaa pyykkimme koneeseen, ilmeisesti hänellä on myös pesuainetta. Kolme euroa maksaa koneellinen.

Vointi on meillä molemmilla nyt erinomainen. Huomenna alkaakin kipuaminen, ensin tuhanteen metriin ja parin päivän päästä 1500 metriin, joka on caminon korkein piste. Tämänpäiväinen sää oli loistava, puoliltapäivin aurinko tuli esiin ja lämpötila nousi 15 asteeseen. Sateesta ja ukkosesta ei ole tietoakaan. Saa nähdä, miten käy jatkossa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti