torstai 4. elokuuta 2016

Reittioppaat hankittu



Blogituttavat kertovat kilvan omista matkalähdöistään niin, ettei millään jaksaisi odottaa lokakuuhun. Olen alkanut innolla tutkia erilaisia varustelistauksia ja tuotevertailuja. Makuupussi, silkkinen aluspussi, sadeviitta ja muutama uusi tekninen vaate on jo tarttunut mukaan. Ihmeellisen kevyitä ovat, sillä 40 litran Osprey-reppuun ei ensimmäisellä koepakkauksella tullut kuin nelisen kiloa painoa! No kaikki tekniset vempaimet, opaskirjat ja toilettitarvikkeet siitä vielä puuttuivat ja muutama vaatekappalekin. Sitäpaitsi vaakakin voi näyttää mitä sattuu, epäilen, koska liikunnallisen loman jälkeen oma painoni muka on kasvanut, pyh. Joka tapauksessa pyrin noin 6 kilon reppupainoon. Lisäksi tulevat sitten vaelluskengät ja päällä olevat vaatteet sekä vesipullot ja eväät.

John Brierleyn opaskirja ranskalaiselle reitille on tulossa postitse. Michelin opas karttoineen on jo kulunut käsissä niin, että etappien paikannimet Burgosista Santiago de Compostelaan alkavat tulla tutuiksi ahkeran selailun ansiosta. Eurooppalainen sairausvakuutuskortti on tilattu minulle ja miehelleni, ja se kaikkein tärkein eli pyhiinvaelluspassit, credencial del peregrino, ovat tulossa Jaakontien ystäviltä. Passiin kerätään leimoja päivittäin caminon varrella, viimeisen sadan kilometrin aikana vähintään kaksi päivässä, jotta perillä Santiagossa voi saada pyhiinvaellustodistuksen, compostelan. Viimeinen satanen on sääntöjen mukaan kuljettava jalan ilman bussien tai taksien apua. Caminolla jalkaisin kulkevat ovat aina etusijalla saamaan majapaikan pyhiinvaeltajien majataloista, albergueista.

Compostela on nykyään useimmille vaeltajille vain matkamuisto, mutta aikoinaan se oli tärkeä asiakirja, joka takasi matkalta palaavalle majoituksen ja ruokaa luostareissa ja majataloissa myös kotimatkalla. Todistuksen saamisen ehtoja on tiukennettu tänä vuonna ilmeisesti matkailijoiden määrän kasvun vuoksi. Santiago de Compostelan pyhiinvaellustoimisto on nimittäin ilmoittanut, että 1.4.2016 lähtien compostela annetaan vain niille, jotka ovat tehneet pyhiinvaelluksensa kristillisellä mielellä, devotio affectu, voti vel pietatis causa.

Reittejä Santiago de Compostelaan on lukuisia. Kaikkein yleisin on ranskalainen reitti, jonka mekin valitsimme. Uskon, että esimerkiksi pohjoisempi rannikkoreitti tai vaikkapa Portugalista lähtevä reitti olisivat mielenkiintoisia ja maisemiltaan antoisampia. Ensikertalaisina satsaamme kuitenkin siihen, että reitti on hyvin merkitty ja majoitus- ja taukopaikkoja on tiheästi. Katsotaan sitten, kun olemme tästä selviytyneet, tarttuuko meihinkin sellainen innostus, että vaellukselle on lähdettävä uudelleen. Kokeneelle ja hyväkuntoiselle näyttää olevan valittavana vaikka minkälaisia reittejä kaikissa Euroopan maissa. Saa nähdä, kuljemmeko mekin niillä vielä.

Pyhiinvaelluspassia tilatessa sitoutui nöyryyteen ja kunnioitukseen muita vaeltajia ja kaikkia matkan aikana tapaamiaan ihmisiä kohtaan. Passi ei oikeuta vaatimaan mitään keneltäkään. Tämä kuulostaa oikealta. Liisa Seppänen sanoo hyvin kirjassaan Kelttiläisillä poluilla, että pyhiinvaeltaja katselee kaikkea hiljaisuuden ja hitauden hengessä ja tallentaa sydämeensä sen, mikä puhuttelee. Tähän pyrin.

Sana pyhiinvaellus sujuu minulta kyllä vaikeasti, puhun mieluummin vaelluksesta tai caminosta niin kuin facebookryhmässä useimmat tekevät. Pyhiinvaellus tuntuu liian isolta sanalta tällaisen epäilijän käyttöön. Joka tapauksessa matkaan lähdetään painavammin henkisin eväin kuin tavalliselle kuntokävelylle, sen tunnen jo tässä valmistautumisvaiheessa.

Jaakontien ystävät on suomalainen yhdistys, joka edistää pyhiinvaelluksia Pyhän Jaakon tiellä Suomessa (kyllä, olemme mukana samassa eurooppalaisessa traditiossa!) ja Espanjassa neuvomalla vaellusta suunnittelevia ja järjestämällä pyhiinvaelluksia.

Pyhiinvaeltajien määrää kasvattaa se, että parhaillaan vietetään paavi Franciscuksen julistamaa ylimääräistä riemuvuotta. Laupeuden pyhä vuosi alkoi 8.12.2015 ja päättyy 20.11.2016. Olemme Kuhankäsittelijän kanssa sattuneet näkemään paavin esiintymisen Pietarin kirkon aukiolla Vatikaanissa ja yleisöhän eli mukana kuin parhaimmassa rockkonsertissa. Varmasti riemuvuosi on katolisille iso asia.

3 kommenttia:

  1. Moi! Aforzan alberguen seinällä oli lappu, jossa oli useilla kielillä viisaus Pyhiinvaeltamisesta. Lisäsin muiden perään oman suomennokseni: turisti vaatii, vaeltaja kiittää.
    Se on hyvä ohjenuora pitkälle kävelyllesi. Lokakuuhan on ihan ovella :)
    (mahtaako se lappu enää olla siellä?)

    t.Tiina
    tiinanpatikointi.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Käyn tsekkaamassa! On tämä pyhiinvaellustraditio hurjan pitkä ja kestävä, tuntuu hyvältä olla mukana niin isossa liikkeessä.

    VastaaPoista
  3. Voi että, Aforza taitaakin olla ennen lähtöpaikkaamme Burgosia, joten en pääse tsekkaamaan tekstiäsi.

    VastaaPoista