lauantai 22. lokakuuta 2016

19. Barbadelo - Portomarin, 18,6 km

Caminoaamut ovat hienoja, Kuhankäsittelijän joka-aamuisin lähtösanoin: kohti uusia seikkailuja! Nyt kun päivämatkamme eivät ylitä 20 kilometriä, riittää hyvin, että olemme lähtövalmiudessa puoli yhdeksän aikoihin. Silloin on jo sen verran valoisaa, ettemme tarvitse otsalamppuja.

Maisemat, luonto ja kulttuuri vaihtuvat päivän, kahden välein niin voimakkaasti, että olemme tosiaan jatkuvalla seikkailuretkellä. Tänään olemme vaeltaneet Galician vauraalla maaseudulla, jossa näkyy jo paljon erillisiä tiloja, kun aikaisemmin asutus ja karjasuojat keskittyivät kyliin. Monet tiloista näyttävät varsin hyvinvoivilta. Asuinrakennus voi olla kokonaan uusi kivitalo tai sitten ainakin vanhaa harmaakivistä taloa on korjattu ja ikkunat, ovet ja katot vaihdettu. Karjasuojat ovat yhdeltä seinältään yleensä avoimia, täällähän talvikin on leuto. Traktorit ja työkoneet ovat toimivia ja yleensä isännällä taitaa olla paja, jossa hän korjaa pikkuviat.

Karja laiduntaa ikivihreillä niityillä korkeiden kiviaitojen suojassa. Hevosia ja lampaitakin näkyy (ja tänään myös yksi aasi - vuokrataankohan sitä sesonkiaikaan peregriinojen tavarakuljetuksiin, nyt sellaista mainosta ei näkynyt). Kanat tepastelevat vapaina ja aamuäänenä kuulemme kukkojen elämäniloista kiekumista. Koiria on joka talossa vähintään kaksi, ehkä toinen on paimen- ja vahtikoira ja toinen metsästystä varten, sillä koskaan ne eivät ole samaa rotua. Kissat kulkevat vapaina. Maalaispolkuja kulkiessa tuntuu siltä kuin olisimme kartanoretkellä, koska kaikkialla on ikivanhoja lehtipuita, Suomessahan sellaisia on vain kartanopuistoissa. Tavallisia toimivia maalaistaloja nämä kuitenkin vain ovat.

Oli talo kuinka hieno tai vaatimaton, on pihapiirissä, usein jo kivisen piha-aidan päällä, galicialainen erikoisuus eli hyvin kapea reikäisistä tiilistä tai harvaan asetelluista rimoista korkeille kivijaloille rakennettu pikkuvarasto. Käyttötarkoitus lienee sama kuin lappalaisten nilillä eli säilyttää ruokatarpeita ilmavasti petojen ja haittaeläinten ulottumattomissa. Näissä pihavarastoissa on ovi tiukasti lukossa, joten kai niitä edelleenkin käytetään. Kauniita ne ainakin ovat.

Yövymme Portomarin vanhassa kaupungissa, joka nousee kukkulalle ensimmäisen näkemämme leveän joen, Rio Minon, vastarannalla. Joki ylitetään nyt uutta siltaa, mutta vieressä näkyvät vanhan roomalaissillan jäänteet. Alberguemme on aivan uusi ja täältä on upeat näköalat suoraan joelle. Äsken ikkunan takana lensi haukka aivan lähietäisyydellä.

Santiago de Compostelaan on nyt alle sata kilometriä. Moni varoitti valtavista ruuhkista ja täpötäyteen varatuista majapaikoista viimeisellä satasella, mutta nyt lokakuun loppupuoliskolla meno on verkkaista eikä ruuhkista tietoakaan. Menemme edelleen omaan tahtiimme ilman ennakkovarauksia.



4 kommenttia:

  1. Tuosta aasista meillä taitaa olla ihana filmi :) se huusi kuin syötävä mutta rauhottui kun silitin sitä. En meinannut päästä eteenpäin enää- rakkautta ensi silmäyksellä... mutta sinne se jäi hiljaisena perään katselemaan eikä huutanut enää. Meitä ennen kulkeneet se kyllä huusi. Aasin ääni ei ole hiljaisin tai kaikkein kaunein maan päällä.

    Onko teillä tarkoitus käydä Muxiassa tai Finisterressä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis näin kuvan feissarissa siitä aasista ja tutulta näytti :)

      Poista
  2. Hei, tarkoitus on käydä Finisterressä ihan vain päiväseltään bussilla. Millainen paikka se Muxia on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkäsin enemmän Muxiasta kuin Finisterrestä. Molemmat ovat luonnollisesti meren rannalla, Finisterre on suurempi paikka, Muxiassa oli parempi tunnelma (minusta). Muxiaan oli myös mukavampi kävellä :). Siellä on rantakalliot joissa on mielettömät aallot, kirkko siinä vieressä ja täytyy tunnustaa että paikkaan liittyy henkilökohtaisella tasolla paljonkin. Monet jotka ovat päättäneet matkan Muxiaan/ käyneet Finisterrassa, sanoivat samaa kuin mekin: matka oli ihana päättää Muxiaan.
      Fisterre on enempi nuorten paikka/ bilepaikka. Näin minä koin, joku muu voi kokea toisin.

      Poista